“La Lengua de las mariposas”. Una pel·lícula sobre la relació entre mestre i alumne, la educació a través de l’experiència, la por, …. la d’en Moncho el seu primer dia de classe, i la dels seus pares davant del feixisme.
A la secció de Cine y Educació de Educomunicación es pot trobar el text complert del conte que vas inspirar la pel·licula, “La lengua de las mariposas” d’en Manuel Rivas, junt amb una revisió del context històric, de la situació i el destí dels mestres de la República, i de la pròpia pel·lícula.
El 14 d’abril de 1931, quan es va proclamar la II República, Espanya era un país amb una taxa d’analfabetisme de l’32%. D’abril del 31 al desembre del 1932 es varen crear 9.620 escoles i es va aprovar un pla quinquennal per construir 5.000 escoles per any.
El projecte educatiu quedava reflectit en la Constitució aprovada a finals de l’31, on en el seu article 48 es defineix un model d’ensenyament públic, obligatori, laic i gratuït.
Els mestres de la República van ser un col·lectiu especialment castigat i represaliat pel franquisme amb inhabilitacions, detencions, afusellaments, tortures i exili.
Darrere dels assassinats i de la crueltat existia la campanya política del franquisme d’erradicació sistemàtica de la política educativa i cultural de la República.
“- Quan un es mor … ¿es mor o no es mor?
– ¿A casa què diuen?
– La meva mare diu que els bons van a el cel i els dolents a l’infern.
– ¿I el seu pare?
– El meu pare diu que d’haver judici final els rics anirien amb els seus advocats, però a la meva mare no li fa gràcia.
– ¿I vostè que pensa?
– Jo tinc por …
– És vostè capaç de guardar un secret? Doncs en secret. Aquest infern del més enllà no existeix. L’odi, la crueltat, això és l’infern. De vegades l’infern som nosaltres mateixos. “
Manuel Lozano – Moncho
Fernando Fernán Gómez – Don Gregorio
Més sobre els mestres de la República, pedagogia i educació a la secció “.EDU” de 3peusdegat.