Nascut al 1929, poeta i assagista alemany, considerat com un dels representants més importants del pensament alemany de la postguerra Enzensberger, va morir a Munic a finals de novembre amb 93 anys i deixa una setantena de títols, de tot ordre, poètics, literaris i assagístics, entre ells un, obra clau de l’anarquisme espanyol.
Amb una ironia que es reflecteix a tota la seva obra, va fundar varies revistes i editorials. El meu / seu primer llibre va ser “El Diable dels nombres”, considerat per alguns un “divertimento” és en realitat un molt seriós treball en forma de conte, orientat a treure la por a les matemàtiques als més petits, però també per fer passar una estona agradable parlant de nombres als més grans. (Un tast del llibre aquí)
Gran coneixedor de la cultura espanyola, dos llibres destaquen de tota la seva obra:
El curt estiu de l’anarquia. Vida i mort de Buenaventura Durruti (1972) elaborat amb entrevistes i treball de camp, esquivant a la policia franquista als anys seixanta, i Assaigs sobre les discòrdies (2016), que com explica Mercè Ibarz en aquest article de Vilaweb, ens parla sobre “el dret i la pràctica de dissentir i de dir en veu ben alta, com un Chomsky europeu de dúctil escriptura i comunicació fluida amb el lector, que per a continuar sent humans de ple dret tenim el deure de posar en qüestió la màquina de fabricació del consens social i polític que ens envolta i sovint tenalla.”
Alguns fragments del seu “Assaigs sobre les discòrdies”:
“I pel que fa als bàrbars, no cal que esperem la seva arribada; sempre han estat entre nosaltres.”
“La quota dels llibres impresos al món àrab és del 0,8% de la producció mundial. El nombre de traduccions d’altres llengües que s’han publicat des dels temps del califa Al Mamum, és a dir al llarg de mil dos-cents anys, correspon a la producció d’Espanya en tan sols un any”
“…una de cada dues dones àrabs no sap llegir ni escriure, […] una hipòtesi plausible és que la discriminació de la dona, juntament amb els dèficits intel·lectuals, siguin els principals culpables de l’endarreriment de les societats àrabs…”