Un dels mites de què Kingsnorth ens parla en aquesta obra és el del progrés i la tecnologia: Fa molts anys que confiem cegament que la tecnologia que està a la base dels problemes sistèmics és la mateixa que ens en traurà. Hem dipositat una fe cega en què hi haurà un futur on la tecnologia ens salvi de nosaltres mateixos, on un avenç científic serà la clau per resoldre la crisi civilitzatòria. És el que anomena la “fantasia de la salvació”, aquesta idea que si la salvació no es dóna en aquest planeta es donarà al següent, que hi ha una altra Terra esperant l’espècie humana per acollir-nos amb els braços oberts. Així, en comptes d’enfrontar els problemes que nosaltres mateixos hem creat, confiem que les mateixes lògiques que ens han portat fins aquí ens treguin. Fugim en comptes de lluitar pel que ja tenim, perquè “la solució no és canviar nosaltres, sinó canviar de planeta per poder repetir-ho tot des de zero”.
El tipus de solució que planteja viatjar a mart mentre deixem podrir-se la terra. Per poder matar sense escrúpols cal creure en déu, en qualsevol déu, creure que ens perdonarà, creure que ens donarà vida eterna. Si realment fóssim conscients del sagrat de la vida i de que només n’hi ha una, potser tindríem més cura.
Algunes cites del llibre:
“Les bones novel·les les escriuen els qui no tenen por” (George Orwell “Al ventre de la balena”)
“El que és vell ha mort o està morint, el que és nou encara ha de néixer.”
“On alguna cosa no funciona hi ha quelcom massa gran”
“Som, ens diem a nosaltres mateixos, l’única espècie que s’ha enfrontat a la natura i l’ha vençut. Aquesta és la nostra glòria”
“Les esperances falses són pitjors que la manca d’esperances, i les accions inútils només condueixen a la desesperació”
“Els estats petits, les petites nacions i economies, són més pacífics, pròspers i creatius que els grans poders i les superpotències.” (The breakdown of nations (el col·lapse de les nacions) 1957 – L. Kohr)
“La solució a un problema polític no passa per reforçar la unitat, sinó per augmentar la fragmentació.”
“El món havia de dividir-se en petits estats, la mida i poder dels quals fossin equivalents de la mateixa manera que la seva capacitat de creixement i de dominar-se els uns als altres.”
“…abans que Apple i Blackberry es tornessin indispensables per a aquells que no saben on trobar els fruits reals…”
“Sé què estem fent […] Sé per què la màgia està desapareixent. Sóc jo. Som nosaltres.”
“No té res a veure amb la defensa del que és no humà […] Remet en realitat, al manteniment de la civilització humana al nivell de confort que els rics del planeta -nosaltres- consideren el seu dret, sense acabar amb el “capital natural” o els “recursos bàsics” que es necessiten per fer-ho.”
William Wordworrth – “L’abadia de Tintern”
“En el sistema animista de creences dels pobles indígenes australians, els camins del cant (songlines) són ruta a la terra, o el cel seguides pels Éssers Creadors Espirituals, durant el Temps del Son i el traçat del qual està recollit en cançons i contes tradicionals que fan referència a determinats accidents geogràfics. És així, per exemple, que podrien travessar el desert sense perdre’s.”
“Hi ha jardins que es descriuen com a retirades quan, en realitat, són atac” – Ian Hamilton Finlay
“Què volia dir?, potser que la bellesa i el sentit que estava construint al seu voltant eren una forma de carregar contra aquest món en què no té sentit fer alguna cosa tan petita, tan propera, tan específica. Plantar un jardí, aprendre a ser humil, posar les teves habilitats al servei del que és local i no del que és global.”
“Triomfem sobre el que és petit, i el mateix èxit ens fa petits. Ni l’etern ni l’extraordinari volen ser doblegats per nosaltres.”
Rainer Maria Rilke
“Després van venir hores de polir, d’anivellar, d’envernissar i de proferir totes les malediccions, em passava quan les mesures no eren les correctes o les frontisses no encaixaven”
“I què passa a una societat que no es vol ocupar de la seva merda? Doncs que acaba fins al coll.”
“Vaig decidir canviar l’activisme per l’acció”
El progrés tecnològic ens porta a un desastre inevitable i només el col·lapse de la civilització tecnològica pot evitar el desastre.
“Que ningú oblidi que l’esquerra política és la primera línia de defensa de la societat tecnològica contra la
revolució”
“Necessitem un nou moviment revolucionari que acabi amb la societat tecnològica”
“E.F. Schumaher replicava als que li deien que “estava com un esquellot” que “les
esquelles som eines molt elegants. No gastem energia, som les campanes
petites, sòlides i lleugeres de les revolucions”.
Paul Kingsnorth i Dougald Hine van publicar l’any 2009 un manifest del que va morgir un moviment cultural: una xarxa arrelada i ramificada d’activitat creativa, centrada en la revista Dark Mountain, sostinguda pel treball d’una colla creixent de col·laboradors el suport de milers de lectors d’arreu del món.
Per més informació sobre el Projecte visiteu:
Hablar con la montaña o sobre el Dark Mountain Project