Per tal de promoure l’apoderament de la ciutadania a l’era de la desinformació, aquest informe intenta explicar què és la desinformació, per què els seus efectes són tan perjudicials i com poden els responsables de formulació de polítiques fer front a les seves conseqüències negatives. Partint de la premissa que es pot i s’ha d’apoderar la ciutadania si es millora la producció, el consum i la circulació de la informació, aquest informe analitza a profunditat dues qüestions:
- Quins instruments, iniciatives i polítiques actuals ajuden la ciutadania a formar-se un millor criteri a l’hora de consumir informació?
- Com transmetre millor els responsables de formulació de polítiques i els professionals enfocaments sistèmics que els permetin fer front a llarg termini a la desinformació?
Més informació a la guía ‘Desinformación al descubierto. Aprendizajes, retos y recomendaciones’ publicada per Fundación Gabo i Proyecto Desconfío
“Cuando mil personas creen en una historia inventada durante un mes, es “fake news”. Cuando mil millones de personas lo creen durante mil años, eso es una religión, y se nos aconseja no llamarlo “fake news” para no herir los sentimientos de los fieles (o incurrir en su ira).”
Yuval Noah Harari