Radical

Basada en un article de Wired, de Joshua Davis, es va estrenar, el 19 de gener de 2023 al Festival de Cinema de Sundance, on va rebre el Premi Favorito del Festival, la pel·lícula “Radical”.

“…la saviesa no és un producte que passa de mans de mestre a estudiant, sinó que és una cosa que sorgeix de la curiositat dels estudiants. Els mestres proporcionen claus, no respostes, i després s’allunyen perquè ells mateixos s’ensenyin i aprenguin de cadascú. Estan creant maneres perquè els nens descobreixin els seus propis interessos—i en aquest procés aquests mestres estan desenvolupant una generació de genis.”

A continuació trobareu:
– l’article de Wired, del 2013, “Un nuevo método radical de aprendizaje podría desatar una generación de genios” – (A Radical Way of Unleashing a Generation of Geniuses), en que es va inspirar la pel·lícula,
-l’article, aquest del 2023, “El don de aprender: Radical y el artículo de WIRED que difundió el método de Sergio Juárez Correa” amb algunes reflexions i conclusions sobre l’impacte i la continuïtat del mètode de Sergio Juárez,
– i un parell de vídeos d’en Sugata Mitra, inspirador del revolucionari mètode pedagògic d’en Sergio.
No us ho perdeu.

Sergio Juárez Correa es va atipar de fer sempre la mateixa classe. Es va atipar del rol del professor, autoritari, sec, que dicta càtedra darrere d’un escriptori. Es va atipar de la disciplina i els exercicis de memòria sense reflexió. Es va atipar de la jerarquia, de la manca de curiositat, de l’apatia de les autoritats magisterials. Així que va radicalitzar un mètode deixant que els alumnes aprenguessin lliurement, cultivant la deducció, la curiositat i el gust espontani del coneixement. La seva classe va passar de tenir un 55% de qualificació aprovatòria en matemàtiques a 93% a la prova ENLLAÇ. En espanyol, van passar de ser 67% els nens aprovats a 97%. El 63% dels seus alumnes va tenir una qualificació excel·lent. Una alumna seva, Paloma Noyola Bueno, va tenir la millor mitjana de tot el país.

“…Juárez Correa que també havia crescut al costat d’un abocador a Matamoros, i es va convertir en mestre per així ajudar els nens a aprendre prou perquè poguessin fer alguna cosa amb les seves vides. El 2011 va decidir començar a experimentar […] i buscant idees es va topar amb un vídeo sobre el treball de Sugata Mitra, un professor de tecnologia educacional a la Universitat de Newcastle al Regne Unit que a finals dels 90s i durant la dècada dels anys 2000, va experimentar donant-los accés a ordinadors a nens a l’Índia…”

Sugata Mitra era, el 1999, el cap científic en una companyia de Nova Delhi que entrenava programadors informàtics. La seva oficina era al costat d’un barri pobre, i un dia —per un pressentiment— va decidir posar un ordinador en un racó al costat de la paret que separava el seu edifici del barri. Va ser l’inici d’un experiment pedagògic amb uns resultats increïbles que el van portar a principis del 2013, a guanyar una beca d’un milió de dòlars de TED, la conferència global d’idees, per continuar la seva feina. Ara (2023) està en el procés d’establir set “escoles al núvol,” cinc a la Índia i dues al Regne Unit.

Deixa un comentari