A Seventh Man (Un séptimo hombre)

“Un séptimo hombre” és un dels primers estudis sociològics sobre la migració internacional i potser el millor relat periodístic sobre les experiències dels treballadors emigrants als països occidentals.

Publicat per primera vegada el 1975, pren el títol d’un mesurament que indicava que un de cada set treballadors manuals a Alemanya i la Gran Bretanya era un emigrant.

John Berger potser desconegut per al gran públic, ha estat un dels pensadors britànics més influents dels darrers 50 anys, és també l’autor de “Ways of Seeing”, (Maneres de mirar) la col·lecció d’assajos que es va convertir en una sèrie de televisió a la BBC al 1972 en què ens explica que el que sabem o el que creiem afecta la manera com veiem les coses i com les interpretem. De “Maneres de mirar”, que va servir per educar en l’apreciació de l’art diverses generacions a tot el món, teniu una petita ressenya Aquí a 3peusdegat.

Quan el 1972 John Berger va rebre el Premi Booker, un dels més prestigiosos de parla anglesa i del món sencer, per la novel·la “G”, la meitat del premi se la va cedir als Panteres Negres, i amb l’altra meitat va finançar el que seria “A Seventh Man”, el seu treball sobre els emigrants europeus oprimits, magníficament il·lustrat pel fotògraf francès Jean Mohr

Els problemes que va denunciar  “Un séptimo hombre”,  reeditat el 2015 per Capitán Swing, segueixen vigents i aquest treball continua sent tan o més necessari que quan va veure la llum.

“No hi havia hagut mai tanta gent desarrelada. L’emigració, forçada o escollida, a través de fronteres nacionals o del poble a la capital, és l’experiència que defineix millor el nostre temps, la seva quinta essència”.

“La pobresa del nostre segle és diferent de la de qualsevol altre. No és, com la pobresa antiga, un signe d’escassetat, sinó un sistema de regles imposat pels rics a la resta de la població. La conseqüència és que ja no sentim pena pels pobres. La societat de consum del segle XX és el primer model polític per al qual un captaire no significa res”.

Des d’aquí, accés a la fitxa del llibre a Capitán Swing amb algunes ressenyes d’”Un séptimo hombre”, i l’enllaç a una extensa revisió de la seva obra.

Una frase de la seva novel·la “G”: “Els dirigents de les masses treballadores no volien el poder. Només volien millores…” em va fer recordar un altre frase, aquesta d’en Victor Hugo: “Vosaltres voleu socórrer els pobres, jo vull abolir la misèria”.

Deixa un comentari