“Una de les pel·lícules més famoses d’Alfred Hitchcock és Frenzy (traduïda com a Frenesí). Es va rodar, en bona part, a un dels mercats municipals més importants de Londres, el Covent Garden, als anys setanta. La decisió va venir motivada, en part, perquè el pare d’Alfred Hitchcock va ser-hi venedor de fruites i verdures,…”.
“…analitzar l’evolució dels mercats municipals, especialment a les grans ciutats, és una manera magnífica d’observar l’evolució social, econòmica i cultural de les urbs.
“… una cosa és renovar els mercats i una altra finançar amb diners públics els beneficis privats (supermercats) o convertir-los en cavalls de Troia de gentrificació […] a cop de remodelació, els mercats municipals han anat esdevenint un supermercat situat en un edifici públic, rodejat d’algunes botigues que, sovint, actuen més com a decorat i llocs de compra accessòria que com a format de compra quotidiana. Queda molt i molt lluny, doncs, el mercat municipal com a servei públic alimentari en benefici de la ciutadania que brinda quelcom diferent del que ofereix el sector privat, …”
En un moment en que cada vegada menys gent fa servir els mercats municipals com a proveïdors de aliments, Justícia Alimentaria, una organització que creu en la necessitat de transformar el sistema agroalimentari actual i tornar a la ciutadania el dret a una alimentació saludable, amb criteris de justícia social i sostenibilitat mediambiental, ens presenta l’informe “Reclama el teu mercat!” analitzant detalladament l’origen, evolució i situació actual dels mercats municipals i preguntant-se , quina és avui la seva funció.